zo. feb 28th, 2021

voetbal

DoorAdmin

feb 1, 2021

02/28/2021 09:33 PM

Spelers van Ajax zijn na de topper tegen PSV in Eindhoven (1-1) bij de gang van het stadion naar de spelersbus belaagd. Ajax heeft besloten aangifte te doen.

Zo werd er met voorwerpen gegooid naar de spelers, onder anderen naar aanvoerder Dusan Tadic. Laatstgenoemde was tegen en na het einde van de wedstrijd betrokken bij een opstootje met PSV-aanvoerder Denzel Dumfries.

Twee personen zijn aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Beiden zijn weer in vrijheid gesteld. Ajax gaat aangifte doen voor poging tot mishandeling, zo bevestigde de club. De spelers moesten, ondanks de aanwezigheid van politie, met hulp van beveiligers naar de spelersbus worden begeleid.

02/28/2021 07:27 PM

De tweede plaats is het doel van AZ dit seizoen en met de 4-2 zege op Feyenoord zetten de Alkmaarders die ambitie zondag luister bij. "We willen de 'best of the rest' worden en zijn aardig op weg", sprak trainer Pascal Jansen. "Maar niet meer dan dat."

Het verschil met nummer twee PSV, dat met 1-1 gelijkspeelde tegen Ajax, is nog maar twee punten. Op 21 maart komt PSV nog naar Alkmaar. "We blijven op PSV jagen", zei Jansen.

Spits Myron Boadu, die drie keer scoorde tegen Feyenoord, kijkt vooral naar de eerstvolgende tegenstander op 7 maart, Vitesse in Arnhem. "De tweede plek is zeker ons doel, maar nu eerst door naar Vitesse, ook een goede ploeg."

Voor Feyenoord is de tweede plaats uit zicht. De Rotterdammers staan op de vijfde plaats en hebben acht punten achterstand op PSV en zes op AZ. "Alles kan nog", bleef coach Dick Advocaat positief. "Dat geldt voor ons en ook voor de anderen."

Voor Feyenoord blijft de doelstelling zoals die was. "Europees voetbal halen", zegt middenvelder Leroy Fer. Dat kan ook via de play-offs, mochten de Rotterdammers vijfde blijven.

Kijk hieronder naar de reacties van Dick Advocaat en Leroy Fer.

02/28/2021 07:03 PM

De maand februari is voor Peter Bosz een maand geworden om snel te vergeten. Zondagavond ging zijn ploeg met 1-2 onderuit tegen SC Freiburg. Daarmee heeft Leverkusen in februari slechts één van de zeven wedstrijden gewonnen, met als grootse domper de bekeruitschakeling tegen vierdeklasser Rot-Weiss Essen.

De wedstrijd tegen Freiburg ontbrandde in de tweede helft. Werd het eerste bedrijf nog doelpuntloos afgesloten, had Freiburg een kwartier in de tweede helft al twee keer het net gevonden. Bij de eerste treffer was Lucas Hoeler de aangever voor Ermedin Demirovic, bij de 2-0 was Hoeler zelf het eindstation.

In het vervolg zette Leverkusen aan voor een slotoffensief, maar hield Freiburg zonder al te grote moeite stand. Leon Bailey zette Leverkusen met een aansluitingstreffer nog op het spoor van minimaal een gelijkspel, maar meer dan 1-2 was de ploeg van Bosz niet gegeven.

Knieblessure Fosu-Mensah

Timothy Fosu-Mensah viel vlak voor de rust geblesseerd uit. De drievoudig international van Oranje kwam deze winter over van Manchester United en stond de afgelopen vijf wedstrijden in de Bundesliga steeds in de basis. Bosz vreest voor een ernstige knieblessure. "Ik hoop dat het niet waar is, maar ik ben bang dat het weer iets met de kruisband is", zei de trainer na afloop.

In december stond Leverkusen nog tweede in de Bundesliga met slechts een nederlaag en twee punten achter Bayern München. Inmiddels neemt de ploeg de zesde plek in met een achterstand van vijftien punten op koploper Bayern en totaal zes nederlagen.

Afgelopen donderdag werd de ploeg ook nog eens uitgeschakeld in de Europa League door Young Boys, de tegenstander van Ajax in de achtste finales.

02/28/2021 05:35 PM

Alsof het zo moest zijn. Voorafgaand aan de topper tussen AZ en Feyenoord in Alkmaar vertelde Myron Boadu over zijn goede gesprek met clubicoon Kees Kist en meteen scoorde de spits drie keer. Hij hielp AZ aan een 4-2 zege en daarmee blijven de Alkmaarders volop in de race om de tweede plaats.

Het was niet alleen de wedstrijd van Boadu, maar ook die van de assists. Uit een fraaie voorzet van Steven Berghuis kopte Marcos Senesi de openingsgoal tegen de touwen. Boadu maakte gelijk na een droompass met buitenkant rechts van Calvin Stengs.

Eerste hattrick

Knullig was de verkeerde terugkopbal van Bruno Martins Indi, waarna Luis Sinisterra de 1-2 maakte. Owen Wijndal was de volgende die op mooie wijze een doelpunt voorbereidde. De linksback leverde een mooie pass achter de verdediging van Feyenoord af waaruit Boadu zijn tweede treffer liet aantekenen.

Het tempo bleef na rust hoog in de boeiende wedstrijd, met AZ dat gaandeweg sterker werd. De 3-2 was een cadeautje. Na een foute uittrap van doelman Justin Bijlow plaatste Fredrik Midtsjø de bal razendsnel en uiterst precies in de voeten van Boadu die na zijn aanname bekwaam afrondde.

Het was voor Boadu, die in januari al twee keer scoorde tegen Feyenoord in De Kuip (2-3), zijn eerste hattrick in de eredivisie, Kees Kist zag het vanaf de tribune tevreden aan. "Ik ga hem straks weer spreken", zei Boadu na afloop. "Ik ben blij dat hij trots op me is. Echt een droomavond."

Kijk hieronder naar het interview met Myron Boadu

Invaller Dani de Wit liet nog een grote kans liggen, waarna Teun Koopmeiners de wedstrijd op zijn 23ste verjaardag besliste door vanaf elf meter raak te schieten. De strafschop werd gegeven na een woeste tackle van Leroy Fer op Wijndal.

Voor Feyenoord raakt de tweede plaats door de nederlaag verder uit zicht. Het verschil tussen nummer drie AZ en Feyenoord op de ranglijst is nu zes punten.

02/28/2021 05:17 PM

Toen een uur voor de cruciale topper tegen Ajax de opstelling van PSV bekend werd, was er een opvallende afwezige op het wedstrijdformulier van de Eindhovenaren.

Mohamed Ihattaren had geen basisplaats, dat was op zich geen verrassing. Maar de jonge middenvelder zat zelfs niet bij de selectie. Niet veel later kwam PSV met een verklaring.

"De voltallige staf, spelersgroep en directie heeft er de afgelopen periode alles aan gedaan om Ihattaren te ondersteunen en van waarde te laten zijn voor PSV", stelde de club in een verklaring. "Die mogelijkheid heeft hij niet aangegrepen. PSV heeft daarom besloten dat de 19-jarige middenvelder dit weekend geen deel uitmaakt van de A-selectie."

Nu is het geen geheim dat Ihattaren een moeizame periode beleeft onder trainer Roger Schmidt en maar weinig aan spelen toekomt onder de Duitse coach. Maar het is voor het eerst dat hij dat moet bekopen met een plek buiten de selectie. Volgens het Eindhovens Dagblad ligt een aanvaring op de training eerder deze week ten grondslag aan de verbanning.

Teamsport

"Wat is er aan de hand met Ihattaren?", vroeg verslaggever Joep Schreuder aan Schmidt na de wedstrijd tegen Ajax. "Dat is aan hem. Iedereen in de club doet zijn best om hem te helpen. Hij moet gewoon gaan begrijpen dat voetbal een teamsport is."

PSV-aanvoerder Denzel Dumfries nam het op voor zijn ploeggenoot. "Ik heb goed contact met Mo, ik probeer hem te ondersteunen waar ik kan. Het is een jongen van negentien, hij doet dingen goed, dingen niet goed. Het is een leerproces voor hem."

"Ik hoop dat hij zo snel mogelijk weer terugkeert bij ons. Ik ken Mo niet als een jongen die ons in de steek laat. Ik verwacht dat hij zo snel mogelijk weer aansluit en dat is ook de hoop van iedereen bij het team. We steunen hem."

Die kans is nog zeker aanwezig, liet ook Schmidt weten. "We hebben nu een goede week, we moeten kijken hoe hij terugkomt", aldus de coach. "De deur staat nog altijd open voor hem. Maar hij moet wel wat laten zien en veranderen."

02/28/2021 04:40 PM

Het venijn zat in de staart bij PSV-Ajax (1-1) in Eindhoven. Aanvoerders Denzel Dumfries en Dusan Tadic kregen het met elkaar aan de stok en die strijd ging door tot na het laatste fluitsignaal. Teamgenoten moesten de twee kemphanen uit elkaar houden. Over het hoe en waarom hebben ze een wat andere lezing.

Feit is dat Ajax door een handsbal van Dumfries een strafschop kreeg en aanvoerder Tadic achter de bal ging staan. Dumfries probeerde Tadic uit zijn concentratie te krijgen. Hij schoot de bal even weg en probeerde de strafschopstip te beschadigen. Daarbij bleef het niet volgens Tadic.

'Pussy'

"Dumfries kwam naar me toe en zei dat ik een 'pussy' was, dat ik geen leider was en dat ik de penalty ging missen", aldus Tadic.

Volgens Dumfries begon de ruzie al eerder. "Jordan Teze speelde de bal uit (vanwege blessure Rosario) en ik vroeg aan Tadic om de bal weer terug te geven. Hij zei: nee. Ik zei: weet je het zeker? Dat is onsportief. Als jij zo onsportief bent, ben ik ook onsportief."

Nadat Tadic de strafschop had benut, ging de aanvoerder van Ajax opzichtig juichen voor de neus van Dumfries en vielen er meer woorden. Tadic: "Na de goal zei ik wat terug. Dat is normaal, vind ik. Ik ga niet bedanken voor het uitschelden. Ik weet niet meer wat ik precies zei. Waarschijnlijk iets in het Servisch. We hebben veel scheldwoorden."

'Niet mijn moeder uitschelden'

Dumfries en Tadic gingen na het einde van de wedstrijd verder. Ploeggenoten konden verdere escalatie verhinderen. "Mijn moeder uitschelden, daar ben ik niet van gediend", zei Dumfries. "Hij weet wat hij heeft gezegd. Dan word je een beetje boos."

De 32-jarige Tadic gaf zijn 24-jarige PSV-collega een tip mee. "Ik hoor van teamgenoten dat hij een fantastische jongen is en hij is een fantastische speler. Maar een 'mind-game' kan hij nu niet van me winnen. Dat hebben we gezien. Over vijf jaar misschien. Hij moet zich realiseren dat ik een Serviër ben. Elke Serviër is beter in mind-games dan elke Nederlander."

Ten Hag: 'Vandaag met 1-1 gewonnen'

Ajax-trainer Erik ten Hag maakte zich niet druk om het opstootje. "Het was een wedstrijd vol emoties. Je moet met het hart spelen en dat deden we."

Hoewel Ten Hag niet tevreden was over het vertoonde spel gaf hij het team een compliment voor de getoonde mentale veerkracht. "Dat moeten we behouden en uitbouwen. Deze ploeg is heel moeilijk te kloppen. Vandaag hebben we met 1-1 gewonnen."

02/28/2021 03:41 PM

Ajax heeft nét niet verloren van PSV. Na ongeveer 40 minuten scoorde PSV en bijna tot het eind van de wedstrijd bleef het 1-0. In de blessuretijd kreeg Ajax een penalty. Tadic nam 'm en wist op het nippertje nog te scoren.

Ajax staat bovenaan in de eredivisie en PSV op nummer twee. Tussen de clubs zit wel zes punten verschil en Ajax heeft een wedstrijd minder gespeeld. Door dit gelijkspel is de kans groter dat Ajax dit jaar kampioen wordt.

02/28/2021 03:30 PM

FC Groningen heeft zijn positie in de subtop versterkt door Fortuna Sittard in de Euroborg met 1-0 te verslaan. Bij Fortuna kende de 34-jarige doelman Piet Velthuizen een weinig gelukkige, kortstondige rentree.

Fortuna zorgde aanvankelijk voor meer dreiging. Zo liet Lisandro Semedo al na drie minuten een enorme kans voor de Limburgers liggen. Hij schoot bij een simpele intikker van zeven meter royaal naast.

Even later had doelman Velthuizen het nodige geluk toen hij grabbelend de bal in eigen doel bokste, maar er sprake bleek te zijn van buitenspel van Jørgen Strand Larsen.

Velthuizen valt uit

Na ruim twintig minuten was de rentree van Velthuizen al ten einde: met een spierblessure moest hij plaatsmaken voor Alexei Koselev. Zo dreigt een nieuw keepersprobleem voor Fortuna: de Moldavische reservekeeper staat op het punt om de club te verlaten en doelman Yanick van Osch is eveneens geblesseerd.

In het restant van de rommelige eerste helft werden geen grote kansen meer gecreëerd. Vlak voor rust liep Groningen-spits Strand Larsen nog wel een enkelblessure op na een tik van Roel Janssen.

Groningen ziet Abraham in 50ste minuut scoren

Na rust werd de Noor vervangen door de 18-jarige aanwinst Paulos Abraham en die had meteen succes: na een vloeiende aanval en een mooie pass van Tomas Suslov schoot Abraham de Groningers in de 50ste minuut beheerst op voorsprong.

Het was zijn eerste goal in Groningse dienst en met zijn 18 jaar en 227 dagen is hij de jongste Zweed die ooit scoorde in de eredivisie.

Fortuna gaf pas in de slotfase gas, maar Groningen stond als een huis, met doelman Sergio Padt en Ko Itakura als uitblinkers. Met een fraaie uithaal leek Abraham nog zijn tweede doelpunt van de dag te maken, maar helaas voor de Groningers gooide de VAR roet in het eten.

02/28/2021 03:24 PM

Koploper Ajax heeft in de topper bij PSV op het nippertje een nederlaag weten te voorkomen. De Eindhovenaren leken door een fraaie vrije trap van Eran Zahavi te gaan zegevieren, maar door een penalty van Dusan Tadic werd het in de slotfase toch nog 1-1.

Daardoor blijft het gat tussen de concurrenten op de ranglijst zes punten bedragen. De formatie van Erik ten Hag heeft ook nog eens een wedstrijd minder gespeeld.

Daley Blind was na de Europese ontmoeting met Lille een vraagteken bij Ajax. Hij stond echter gewoon aan de aftrap. PSV begon ongewijzigd ten opzichte van het duel met Olympiakos, waarin het pijnlijk werd uitgeschakeld, en trainer Roger Schmidt liet Mohamed Ihattaren wegens disciplinaire redenen thuis.

De Amsterdammers waren in de openingsfase sterker en dat leverde een kans op voor Devyne Rensch. De inzet van de nog maar 18-jarige verdediger werd door PSV-verdediger Jordan Teze via de paal weggewerkt.

Gaandeweg kwam PSV beter voor de dag. Denzel Dumfries snelde langs Lisandro Martínez, werd ietwat gehinderd door Jurriën Timber en zag Maarten Stekelenburg zijn inzet stoppen. De schreeuw van Dumfries om een penalty had geen effect.

Geen hoog niveau

Het was beide ploegen aan te zien dat ze donderdag nog Europees in actie waren gekomen. PSV en Ajax haalden geen hoog niveau, maar de kraker was wel boeiend.

Een vrije trap van Zahavi na bijna veertig minuten spelen brak het duel open. Edson Álvarez vloerde Donyell Malen net buiten de zestien en kreeg geel. Zahavi ging achter de bal staan en lepelde de bal over de muur in het net. De verbouwereerde Stekelenburg had het nakijken.

Zahavi, die donderdag tegen Olympiakos ook al een vrije trap benutte, maakte zo zijn zevende treffer in de eredivisie en alweer zijn derde tegen Ajax. Op 10 januari was hij twee keer de gevierde man, toen PSV met 2-2 gelijkspeelde in Amsterdam.

Met Perr Schuurs voor Rensch in de ploeg, ging Ajax na rust op zoek naar de 1-1. Sébastien Haller kopte op aangeven van Dusan Tadic in kansrijke positie net naast. Aan de andere kant kreeg de wederom op het middenveld geposteerde Olivier Boscagli een mogelijkheid, maar een resultaat bleef uit.

Goal afgekeurd

In de slotfase leek PSV de strijd te beslissen. Uit een omschakeling werd de ingevallen Yorbe Vertessen bediend door Malen. In tweede instantie was het raak, maar de Belg kreeg de bal op zijn arm, zo constateerde de VAR. Enkele minuten later pareerde Stekelenburg een vrije trap van Philipp Max.

Ajax leek niets meer uit te kunnen richten, tot de laatste minuut. Het kreeg een penalty na hands van Dumfries. Tadic ging achter de bal staan, bleef koel en behoedde de Amsterdammers zo voor een nederlaag.

De Serviër kreeg het vervolgens nog aan de stok met Dumfries. PSV bleef na donderdag achter met een dubbele kater.

02/28/2021 02:26 PM

Het is een uitstekend weekend geworden voor Manchester City. De landskampioen van 2019 zag zijn concurrenten voor de titelstrijd allemaal punten verspelen. Leicester City ging hard onderuit tegen Arsenal (1-3) en Manchester United speelde 0-0 tegen Chelsea. De voorsprong van Manchester City op nummer twee en stadgenoot United is inmiddels opgelopen tot twaalf punten.

Manchester United en Chelsea maakten er een wedstrijd met een hoog tempo van. Het spel golfde op en neer met beide ploegen die in balbezit een hoge druk te verduren kregen. Ondanks het hoge tempo vielen er in de eerste helft weinig kansen te noteren.

Dat alles ging onder toeziend oog van oud-Ajacieden Hakim Ziyech (Chelsea) en Donny van de Beek (Manchester United). Ziyech begon in de basis en werd na 75 minuten gewisseld. Van de Beek zat negentig minuten op de bank. Ziyech had vlak na rust de 1-0 op de schoen. Zijn inzet van dichtbij werd gekeerd door doelman David De Gea.

Chelsea drong in de slotfase het meeste aan, maar de schaarse mogelijkheden waren niet besteed aan Ziyechs vervanger Timo Werner.

Zeperd Leicester City

Leicester City liep tegen een zeperd op tegen Arsenal. De nummer drie van Engeland verloor thuis met 3-1 van de nummer elf en zag de achterstand op de Manchester City, die zaterdag West Ham United aan de kant zette, oplopen tot dertien punten.

De start was nog goed voor Leicester. Belgisch international Youri Tielemans schoot al na zes minuten raak nadat hij zomaar het halve veld was overgestoken. Al voor rust boog Arsenal de achterstand echter om. David Luiz kopte raak uit een vrije trap van Willian en Alexandre Lacazette benutte een penalty na hands van Wilfred Ndidi.

Arsenal loopt uit

Na rust bekroonde Nicolas Pépé een counter met de 1-3 en die klap kwam Leicester niet meer te boven. Arsenal domineerde en de ingevallen Pierre-Emerick Aubameyang maakte zelfs nog bijna de 4-1.

Liverpool herstelde zich van de 0-2 nederlaag tegen rivaal Everton van vorige week. Tegen Sheffield United boekte de ploeg - met Georgino Wijnaldum in de basis - een 0-2 zege. Curtis Jones zorgde in de tweede helft met een schuiver van dichtbij voor de openingstreffer. Roberto Firmino verdubbelde de score met een van richting veranderd schot.

Dankzij de eerste zege na vier opeenvolgende nederlagen verkleinde Liverpool de achterstand op nummer vijf Chelsea tot één punt.

02/28/2021 01:58 PM

Koploper Inter heeft in de Serie A zonder veel problemen zijn zeventiende zege van het seizoen geboekt. Nummer twaalf Genoa, dat zeven duels ongeslagen was, werd in Milaan met 3-0 opzij gezet.

Al in de eerste minuut stuurde Lautaro Martínez Romelu Lukaku diep en de Belg schoof beheerst de 1-0 langs doelman Mattia Perin.

Inter was in het vervolg van de eerste helft heer en meester, maar Lukaku en Martínez schoten recht op doelman Perin af en een inzet van Nicolò Barella belandde op de lat.

Na de rust geloofde Inter het wel, maar Genoa, dat in 1994 voor het laatst bij Inter won, werd niet gevaarlijk.

Toen de thuisclub weer even aanzette, scoorden Matteo Darmian en Alexis Sánchez kort achter elkaar. Tussendoor zag Sánchez ook nog een treffer afgekeurd worden.

Later vandaag speelt nummer twee AC Milan, dat nummer zeven punten achterstand heeft, bij nummer vijf AS Roma.

Atalanta boekt derde zege op rij

Enkele dagen na de 1-0 nederlaag in de achtste finales van de Champions League tegen Real Madrid, heeft Atalanta in Italië goede zaken gedaan om volgend seizoen weer zeker te zijn van een plekje in de hoogste Europese bekercompetitie.

De ploeg van coach Gian Piero Gasperini versloeg zondag in Genua Sampdoria met 2-0. Het was de derde zege op rij in de Serie A voor Atalanta, dat nu op een vierde plek staat.

De Oekraïner Roeslan Malinovski bezorgde de bezoekers, waar Marten de Roon in de basis begon, Hans Hateboer ontbrak met een enkelblessure en Sam Lammers niet bij de selectie zat, kort voor rust een voorsprong.

Vrij snel na de pauze leek de Deen Joakim Maehle de marge uit te breiden, maar na ingrijpen van de VAR bleef het bij 0-1.

In de 77ste minuut viel alsnog het beslissende doelpunt. De Duits-Nederlandse oud-Heraclied Robin Gosens was attent op een voorzet van Maehle en gleed de bal binnen.

02/28/2021 01:20 PM

SC Cambuur heeft de topper in de Keuken Kampioen Divisie tegen Almere City FC in zijn voordeel beslist. De Leeuwarders zegevierden in Flevoland met 2-0 door goals van Jarchinio Antonia en Ragnar Oratmangoen. Ook in november was Cambuur sterker. Toen werd het liefst 7-2.

Door de overwinning heeft Cambuur nu zes punten voorsprong op achtervolger De Graafschap, dat vrijdag niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Jong AZ. Almere City heeft tien punten achterstand op de koploper en lijkt te zijn afgehaakt in de titelrace.

Nadat Robert Mühren in de eerste helft een kans had gemist door voorlangs te schieten, was het even later wel raak. Mühren verlengde een corner met het hoofd en Antonia kopte van dichtbij raak.

Almere stelde daar weinig tegenover. Alleen de snelle John Yeboah was voor rust een keer gevaarlijk, maar zijn poging ging voorlangs.

In de tweede helft hield Cambuur eenvoudig stand. In de slotfase kopte Ragnar Oratmangoen uit een hoekschop zelfs nog de 2-0 tegen de touwen.

02/28/2021 01:16 PM

Willem II heeft door een 2-0 uitzege bij Sparta Rotterdam drie kostbare punten binnen weten te slepen in de strijd tegen degradatie. Sparta zakt ondertussen steeds verder af in de richting van de gevarenzone.

Sparta haalde twee punten uit de laatste zes wedstrijden en bij Willem II is de vorm al het hele seizoen pover. Die wetenschap beloofde een matige wedstrijd, en dat werd het ook.

In de beginfase leek het nog wel wat te worden, vooral dankzij Sparta. De thuisploeg kreeg al snel twee mogelijkheden: een afstandsschot van Abdou Harroui werd gekeerd door keeper Arijanet Muric en een kopbal van Lennart Thy ging voorlangs. Maar daarna was het snel gedaan met het feest.

Abominabel

Het spel aan beide kanten was abominabel en kansen werden er niet gecreëerd. Pas in de blessuretijd was er even iets te beleven bij een vlotte uitbraak van Willem II: Vangelis Pavlidis vond Mike Trésor, wiens schot een half metertje naast ging.

Na de rust ging het niveau in Rotterdam niet bepaald omhoog, maar gebeurde er wel meer. Een vlammend schot van Leeroy Owusu namens Willem II ging in het zijnet en een kopbal van Thy namens Sparta ging net over.

Gescoord werd er uiteindelijk toch nog. Na goed doorzetten van Pol Llonch volgde in de 68ste minuut een voorzet van Trésor die werd binnengekopt door Nunnely, die zijn tegenstander Jefffry Fortes te snel af was.

Schlemiel

Diezelfde Fortes, die kort daarvoor was ingevallen, werd tien minuten later helemaal de schlemiel. De Sparta-verdediger bracht Pavlidis ten val en dat leverde Willem II een penalty op. Fortes kreeg in eerste instantie geel van scheidsrechter Kevin Blom, maar na ingrijpen van de VAR veranderde de kaart van kleur en moest Fortes het veld verlaten.

Trésor schoot het buitenkansje onberispelijk binnen voor de 2-0. De tien Spartanen konden daarna geen vuist meer maken, waardoor Willem II zijn eerste uitzege van het seizoen kon noteren.

Bekijk hieronder de reacties van trainer Zeljko Petrovic, Ché Nunnely van Willem II en trainer Henk Fraser en Bart Vriends van Sparta:

02/28/2021 09:17 AM

De chaos bij Schalke 04 is compleet. De hekkensluiter van de Bundesliga heeft trainer Christian Gross ontslagen. Daarnaast moeten ook technisch directeur Jochen Schneider, assistent-trainer Rainer Widmayer, teammanager Sascha Riether en conditie- en fysiektrainer Werner Leuthard per direct vertrekken.

De positie van Gross stond al voor het met 5-1 verloren duel van Schalke 04 bij VfB Stuttgart van zaterdag onder druk. De Zwitser, pas sinds eind december aan het roer, werd door een groot deel van de spelersgroep niet meer gepruimd.

Erdogan

Zo werden er vraagtekens gezet bij de tactische vaardigheden van Gross en verwisselde hij namen van spelers of sprak deze zelfs verkeerd uit. Can Bozdogan noemde hij op een persconferentie Can Erdogan en Alessandro Schöpf kreeg als voornaam Massimo.

Het ontslag van Gross betekent dat Schalke nu op zoek gaat naar de vijfde trainer dit seizoen. David Wagner, Manuel Baum en Huub Stevens (interim) hadden eerder de verantwoordelijkheid. Met slechts 9 punten uit 23 wedstrijden lijkt degradatie uit de Bundesliga echter onvermijdelijk.

Naast Gross nam Schalke ook afscheid van Schneider, Widmayer, Riether en Leuthard. Schneider, die al geruime tijd onder vuur lag bij supporters, zou aanvankelijk aan het einde van het seizoen vertrekken. De club uit Gelsenkirchen, met Stevens als RvC-lid, wacht daar dus niet meer op.

02/28/2021 09:12 AM

"Nou, ben je hier naartoe gekomen om dat soort trutvragen te vragen?" Hij is onlangs 77 jaar geworden, maar er mag geen misverstand over bestaan: Willem van Hanegem is nog net zo scherp als in z'n beste jaren.

Het is een frisse ochtend op de golfbaan in het Noord-Hollandse Spaarnwoude. Naast Van Hanegem zit nog zo'n kwieke zeventiger: Guus Hiddink, momenteel bondscoach van het nationale team van Curaçao.

Het gesprek met verslaggever Joep Schreuder gaat natuurlijk over voetbal, maar ook over de coronacrisis, golf, krentenbrood en vaccineren. Van Hanegem: "Of ik me laat prikken? Ja, door een mug..."

'Veel dichter bij Ajax'

Met pijn in het hart kijken ze naar de verrichtingen van hun favoriete clubs. Het valt niet per se mee wat Feyenoord en PSV de laatste tijd laten zien.

Hiddink was, verdeeld over twee periodes, meer dan zeven jaar succesvol trainer in Eindhoven. Hij gaat nog af en toe langs bij PSV. "Het is leuk om met die mensen te praten. Dan gaat het over de manier van spelen."

Over de speelwijze onder coach Roger Schmidt is Hiddink niet onverdeeld enthousiast. "Het is altijd wel verfrissend, een andere man na zo veel jaren. Maar je moet oppassen dat je wel je eigen cultuur bewaart. Je kan niet in één keer rigoureus veranderen."

Ook Van Hanegem is kritisch op PSV. Het vele rouleren van Schmidt kan zijn goedkeuring niet wegdragen. "Hij heeft toch geweldige spelers tot zijn beschikking? Als hij daar elke wedstrijd mee speelt, had-ie veel dichter bij Ajax gestaan."

'Niet vrolijk'

Dan Feyenoord, dat in de strijd om de tweede plaats vandaag hoopt aan te haken bij PSV en AZ. "Het doet pijn", zegt Van Hanegem over de recente prestaties van de Rotterdammers. "Niet alleen omdat het mijn club is, maar ook als voetballiefhebber."

De terugval van Feyenoord laat wellicht zien dat ook de ervaren Dick Advocaat niet meer uit het elftal kan halen dan erin zit. Van Hanegem: "Hij wil op een manier spelen waar ik sowieso niet gek op ben. En daar word je niet vrolijk van."

En dan, met hetzelfde venijn als aan het begin: "Was dat wat je wilde horen?"

02/28/2021 08:16 AM

Als Jurriën Timber na een wedstrijd van Ajax z'n auto heeft geparkeerd en de sleutel in het slot van de voordeur steekt, weet hij al wat er gaat komen. Zoals altijd volgt er dan eerst een nauwkeurige evaluatie door zijn moeder.

"Als ik weer thuis ben, hoor ik mama de wedstrijd analyseren. Soms is dat goed, soms wat minder goed. Maar ze is wel altijd eerlijk", vertelt de 19-jarige verdediger. "M'n moeder is best kritisch. Dat is ze altijd al geweest. Maar ze is ook supertrots, hoor."

Leren van Bogarde

Het kan bijna niet anders of mama Timber heeft de laatste tijd vooral complimenten voor de prestaties van haar zoon. Vrijwel geruisloos heeft Jurriën zich bij Ajax in de basis gespeeld, ten koste van Perr Schuurs.

Dat betekent niet dat hij zich al een vaste waarde voelt. "Ik merk wel dat de trainer vertrouwen in me heeft. Dus moet ik scherp blijven en constant presteren. Daar moet ik me op focussen."

Timber heeft veel baat bij de samenwerking met Winston Bogarde. De voormalig verdediger, nu assistent van trainer Erik ten Hag, leert hem de fijne kneepjes van het vak. "Ik kijk met Bogarde veel naar videobeelden. Hij probeert me beter te maken."

Voor een jonge speler kan de strenge Bogarde een behoorlijk imposante verschijning zijn. "Op het veld is hij hard en straight, maar als we naar beelden kijken, is hij rustig en kritisch", aldus Timber.

De gebroeders Timber

Wie het bij Ajax over Jurriën Timber heeft, noemt al snel de naam van zijn tweelingbroer Quinten. Jarenlang speelden de Timbers, die in 2014 de jeugdopleiding van Feyenoord verruilden voor die van Ajax, samen in hetzelfde team.

Waar Jurriën inmiddels is doorgebroken in het eerste elftal, speelt zijn broer nog voor Jong Ajax. "Quinten heeft een andere ontwikkeling dan ik. Hij is ook even geblesseerd geweest en speelt bovendien op het middenveld. Het is op zijn positie lastiger om door te breken."

"Dit is de eerste keer dat we niet bij elkaar in het team zitten", vervolgt Timber. "Dan besef je wel hoe speciaal het was om al die tijd samen te spelen. Het zou mooi zijn als we ooit samen in de Arena kunnen staan."

'Binnen mijn circle'

Tot die tijd richt de jongste van de gebroeders Timber zich op zijn eigen ontwikkeling. Hij trekt zich naar eigen zeggen weinig aan van het commentaar van de buitenwereld. "Ik richt me niet op de media ofzo. Ik houd het allemaal best klein, binnen m'n circle."

En in die kleine wereld is vooral die ene mening van belang. "Ik luister eerder naar kritische woorden van m'n moeder dan naar kritische woorden in de media. Ze volgt het voetbal al heel lang. Dus ze heeft er wel kijk op."

02/27/2021 10:31 PM

In de Serie A heeft Juventus in een stomvervelend duel twee punten gemorst bij Hellas Verona: 1-1. De achterstand op koploper Internazionale bedraagt inmiddels zeven punten, dus een tiende landstitel op rij raakt steeds verder uit beeld voor 'De Oude Dame'.

Matthijs de Ligt stond in de basis, kreeg ook nog geel, en Cristiano Ronaldo scoorde weer eens.

Maar verder was de wedstrijd tussen de nummers drie en negen van Italië van een onthutsend niveau. Juve kwam voor rust tot niet één fatsoenlijke aanval en de enige kans was voor Hellas Verona: een kopbal van Marco Faraoni werd door keeper Wojciech Szczesny met de hulp van de paal uit het doel gewerkt.

Protesteren

Na rust werd het er niet veel beter op. De spelers bleven vooral over de grond rollen en protesteren bij de arbiter, gevoetbald werd er nauwelijks. Gescoord werd er wel: Ronaldo met een intikker en Antonin Barak met een kopbal.

Szczesny redde daarna een punt voor Juventus, dat flink wat spelers miste tijdens dit duel.

02/27/2021 10:22 PM

Bekijk hier alle samenvattingen van de 24ste speelronde in de eredivisie. We beginnen bij de laatste wedstrijd.

AZ - Feyenoord

PSV - Ajax

FC Groningen - Fortuna Sittard

Sparta Rotterdam - Willem II

Heracles Almelo - FC Twente

Vitesse - VVV-Venlo

ADO Den Haag - RKC Waalwijk

FC Utrecht - FC Emmen

PEC Zwolle - sc Heerenveen

02/27/2021 09:51 PM

De eerste Twentse derby van het seizoen - die in Enschede staat voor 8 mei op de rol - heeft geen winnaar opgeleverd. Heracles Almelo en FC Twente sloten het nauwelijks opwindende treffen af met 2-2.

Heracles ging voortvarend van start. Het kwam al na zes minuten op 1-0 door Ismail Azzaoui die na een door hemzelf ten onrechte geclaimde hoekschop de bal vol op de slof nam en via Twente-verdediger Kik Pierie de verraste doelman Joël Drommel kansloos liet.

Het antwoord van de Twentenaren liet niet lang op zich wachten. Nog voor het eerste kwartier voorbij was kreeg Queensy Menig na een door Giacomo Quagliata slecht verwerkte vrije trap de bal op een presenteerblaadje. Hij bedacht zich geen moment en haalde hard uit. Na die twee snelle treffers was het gedaan met het vertier in het eerste bedrijf.

Weer attractief begin

Dat werd na rust goedgemaakt met opnieuw twee doelpunten in de beginfase. Aan de 2-1 van Rai Vloet ging wel weer halfslachtig wegwerken van de bal - dit keer door Pierie - vooraf, maar de knal die volgde mocht er zijn.

Dat gold ook aan de andere kant voor het schot in de kruising van Danilo, daartoe in staat gesteld door de afleggende Luciano Narsingh.

Na die attractieve hervatting bleven doelrijpe kansen weer even uit in de oostelijke tweestrijd. Pas in de 72ste minuut was er weer opwinding, toen Delano Burgzorg op het Twente-doel afstormde. Hij werd echter net genoeg genoeg gehinderd door achtervolger Pierie om niet vrijelijk te kunnen uithalen. Zijn inzet ging dan ook naast.

Vlak voor tijd probeerde Burgzorg het nog met een geplaatst schot richting bovenhoek, maar de bal zeilde net over het Twente-doel.

02/27/2021 08:55 PM

Na vijf wedstrijden die in totaal slechts een punt opleverden, heeft Vitesse weer eens gewonnen. De Arnhemmers versloegen VVV-Venlo met 4-1 en deelden hun opponent een eerste tik uit richting de confrontatie in de halve finales van het bekertoernooi van komende dinsdag.

Vitesse schoot uit de startblokken en na drie minuten schoot Loïs Openda de bal al hoog in het doel. Na een minuut of tien had VVV de boel achterin onder controle en even later lag de bal aan de andere kant na een overtreding van Riechedly Bazoer op de stip.

Eredivisietopscorer Georgios Giakoumakis miste niet en tekende daarmee voor zijn 23ste treffer van het seizoen.

Bazoer maakt fout goed

In de tweede helft maakte Bazoer zijn fout goed door na een dubbele een-twee de 2-1 te maken. Vervolgens gaf hij de assist voor de 3-1 die Sondre Tronstad via Venlonaar Tobias Pachonik binnenschoot. Armando Broja maakte in het restant het kwartet vol.

Door Admin

LIVE OFFLINE
track image
Loading...